Om Alvilda

Alvilda ger ut högkvalitativa böcker för barn och unga.

Våra hjärtan bankar för läsglädje, och vårt uppdrag är kort sagt att ge ut böcker som inspirerar barn i alla åldrar till att uppleva glädjen i böckernas värld. Vi älskar böcker som är lätta att läsa men svåra att lägga ifrån sig.

Alvilda ger ut böcker i Sverige, Danmark och Norge. Förlaget grundades 2009 som ett systerförlag till det oberoende danska förlaget Modtryk. 2019 köpte Alvilda Karrusel Forlag, och 2023 gick de båda förlagen ihop under namnet Alvilda.

Vårt namn

Namnet Alvilda har sitt ursprung i de fornnordiska orden alf och hildr, som betyder älva och krig. Sätter man ihop dem blir betydelsen något i stil med Den krigiska älvan.

Alvilda är en nordisk sagoprinsessa som som ung flicka flyr från ett arrangerat äktenskap med prinsen av Danmark. Alvilda blir sjörövare och i många år gör hon de skandinaviska farvattnen osäkra. Men en dag skrider den försmådda prinsen till handling – han går ombord på hennes skepp och känner omedelbart igen henne. Prinsen friar, Alvilda tackar ja och blir därmed Danmarks första drottning.

Med andra ord: Ett tvättäkta äventyr!